Sárospatak


Sárospatak észak-magyarországi város Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, mely az Északi-középhegység lábánál, a Bodrog folyó mentén fekszik. Történelmi források gyakran csak Patakként említik.

A mai Sárospatak 1883-ban jött létre a két Bodrog-parti mezőváros, a jobbparti Sáros-Nagy Patak és a balparti Sáros-Kis-Patak egyesülésével. 1911-ben csatolták hozzá Újpatakot (az egykori Józseffalvát), 1950-ben Bodroghalászt, 1965-ben pedig Végardót.

800px-Sarospataki_latkep

Sárospatak látképe

Királyi erdőbirtok városias központja volt Sárospatak. Itt született II. Endre lánya, Árpádházi Szent Erzsébet. Az 1400-as évek végén a Pálóczi család várkastélyt építtetett, ekkor indult igazi fejlődésnek a település. Az 1530-as években már mint Perényi birtok nyerte el mai formáját. Ez volt a fénykor kezdete.

Meghívásra Patakra látogatott Comenius, a pedagógia atyja és legendája. Itt írta meg alapművét, az Orbis Pictust, s 1650-től egy ideig itt tanított a haladó szellemű pedagógus. Sárospatak másik jelentős intézménye, a tanítóképző főiskola ma az ő nevét viseli.

800px-Sarospatak,_College

A Sárospataki Református Kollégium

Közben a kastényvár is folyamatosan épült és gazdagodott. Egyik utolsónak helyére került díszítőeleme a Sub rosa erkély. E helyen tartották összejöveteleik nagy részét a Wesselényi-összeesküvés jót akaró nemes urai, s harminc évvel később itt ülésezett a szabadságharc legradikálisabb országgyűlése.

A vár területén épült 17. századi kolostor a középkorban „nagy kőházként”, majd gazdasági épületként működött. II. Rákóczi Ferenc 1693-ban adományozta a trinitárius rendnek. A rend feloszlatását követően szolgálati lakásokat és magtárat létesítettek benne. Jelenleg, mint Farkas Ferenc Művészeti Iskola működik.

800px-Sarospatak_-_Castle

A Várkastély

Azt tartják: Sárospatak a Bodrogparti Athén! (Athén pedig a demokrácia bölcsője.)  Van mit tanulni tőle!
Napjainkban Sárospatak rangos iskolaváros, ugyanakkor hangulatos történelmi jellege miatt csábító turistacélpont.

A Sárospatak Város Termálfürdő és Camping 38 °C-os gyógyhatású termálvizével várja vendégeit. A víz jelentős ásványianyag tartalmú, kálcium-magnézium, nátrium-szulfátos, hidrogén karbonátos jellegű, fluoridos hévíz. Ízületi és érrendszeri megbetegedések utókezelésére javasolt.

A gyógyító fürdőzés után a városban ódon történelmi levegőt szippanthatunk!


Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*