Lébény


Lébény, Győrtől mintegy 20 kilóméterre, a Hanság és a Mosoni-síkság határán fekvő nagyközség. Területe az őskortól kezdve lakott hely volt. A település a múlt század végén másfél évtizedig nem létezett, ahogy Mosonszentmiklós sem. 1989-ig Lébénymiklós volt csak a térképen, ezután váltak csak szét a kényszer szülte házasságból. A Győr nembeli ispánok az 1100-as évek végén Szent Jakab apostol tiszteletére bencés monostort alapítottak Lébényben. Az új apátságot az akkori szokásokhoz híven a király, II. András javaiban megerősítette. Az ország vezető nemzetségei akkoriban helyzetük egyházi megerősítése érdekében nemzetségi monostorokat alapítottak. Ebből a korból öt lenyűgöző, monumentális épület- Ják, Türje, Zsámbék, Árpás és Lébényapátsági temploma– maradt ránk.
A román stílusban épült lébényi templom Magyarország egyik legjelentősebb középkori építészeti emléke, legkorábbi nemzetségi monostortemploma.

800px-Lebeny_kelet

A lébényi bazilika háromhajós kiképzésű épület, kereszthajója azonban nincs. A nyugati főhomlokzat falfelületein kevés a díszítés. Az alsó szinten és a keleti homlokzaton szépen faragott párkány fut végig. A főhomlokzat nagy, egyszerű felületeivel éles ellentétben áll a félköríves főkapu és a déli mellékkapu gazdag díszítése. A kapuk levélmintás oszlopfői és az oszlopközöket kitöltő növényi alakzatok a hazai román kori művészet legszebb alkotásai közé tartoznak.
A templom belső elrendezése világos, áttekinthető.  A berendezés nagy része, a szószék, az oltárok, a színes ablaküvegek, a 19. századi helyreállításkor készültek. Ekkor javították ki a külső és belső díszítések sérüléseit is.

2006-ban ünnepelték a lébényi római katolikus templom fennállásának 800 éves évfordulóját.

Látogasson el Lébénybe, hogy Ön is szemtanúja lehessen az építészet e grandiózus alkotásának!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*