Bélapátfalva


Bélapátfalva nevét a Bél nemzetségtől kapta. Az apátság alatt hamar kis település jött létre Apátfalva néven, majd 1903-ban Bélháromkúttal egyesült, így kapta a Bélapátfalva nevet.

Itt található Magyarország egyetlen, máig sértetlenül fennmaradt román stílusú cisztercita temploma, mely nemzetközileg is számon tartott műemléki nevezetesség. A kereszt alakú apátságot 1232-ben, II. Kilit egri püspök alapította a ciszterci szerzeteseknek. Ez a remekmű a francia építkezés egyetlen hazai románkori temploma. 1966-ban állították helyre, és szintén ekkor tárták fel a ciszterciek egykori kolostorának romjait. Ugyanitt, izgalmas helytörténeti kiállítás várja az érdeklődőket.800px-Belapatfalva

Az apátságtól induló tanösvény 4 km hosszú, ami a Bélkő csúcsán magasodó kilátóhelyen végződik. A településen vezet keresztül az országos kéktúra, kirándulásra csábítva az odalátogatókat.

Bélapátfalván megcsodálhatjuk továbbá az 1750-ben épült Gilitka-kápolnát, mely gyönyörű műemléket Szent Anna tiszteletére szenteltek.
A Gesztenyés Kiállítóházban érdekes állandó és időszaki kiállításokat tekinthetünk meg.

Ha elfáradtunk a hosszú sétában, megpihenhetünk a bélapátfalvai horgásztó partján, tovább gyönyörködve a természet szépségében.

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*