„Matrica” Múzeum és Régészeti Park


„MATRICA” MÚZEUM ÉS RÉGÉSZETI PARK – Százhalombatta
IDŐUTAZÁS A SZÁZHALMOK FÖLDJÉN

Százhalombatta a Dél-Budai kistérség meghatározó jelentőségű települése, Budapesttől mintegy 30 km-re fekvő, közel húszezer lakosú modern, dinamikusan fejlődő kisváros. Százhalombatta története tízezer éves múltra tekint vissza. Kedvező földrajzi helyzetét, védettségét a táj szépségét kihasználva már az őskorban embercsoportok telepedtek meg itt. A város bővelkedik régészeti emlékekben és feltárásokban.

„MATRICA” MÚZEUM
A százhalombattai Önkormányzat által fenntartott „Matrica” Múzeum 1987 óta fogadja a látogatókat. A kis helytörténeti gyűjteményből kinőtt városi múzeum ma európai hírű, ahol a tudományos kutatás mellett komoly közművelődési és múzeumpedagógiai munka folyik.
A múzeum a település római kori nevét viseli „Matrica” (ejtsd:mátrika) a Kr. u. I-IV. században 300 évig virágzó település volt. A „Matrica” Múzeum épületét a Múzeum fennállásának 20 éves évfordulójára Százhalombatta Város Önkormányzatának támogatásával megvalósított teljes körű rekonstrukciónak köszönhetően a XVIII. századra visszavezethető múltjához méltó külsőt kapott, amely belül lifttel, klímaberendezéssel szolgálja a XXI. századi igényeket. A gyönyörűen felújított műemlék jellegű épületben a Terek, emberek, évezredek című új állandó kiállítás ízelítőt ad a város tízezer éves múltjából. A kiállítás a fennmaradt tárgyi emlékeken keresztül bepillantást nyújt a Százhalombatta területén végigkövethető tér- és környezetváltozásokba, azok okaiba, következményeibe kezdetektől napjainkig. A kiállítás az idő és a tér tengelye mentén került kialakításra. Bemutatásra kerül az ember és környezetének kapcsolata, egymásra hatása a hatalmas érintetlen térben megjelenő első kisebb emberi közösségektől egészen a mai napig, amikorra az ember törékennyé változtatta környezetét. A kiállítás a térszervezés három témája köré épül. A szakrális, a rituális élet emlékeit, az ún. profán, azaz a hétköznapi élet terét, az-az emberi, közösségi tereken (falvakon, városokon) kívüli tevékenységeket mutatja meg. A kiállításban valamint a Múzeum kertjében a különböző régészeti korok használati tárgyai, sírmellékletei, feliratos kövei vallanak életről, halálról, túlvilági hitről.
A Múzeumban évente számos időszaki kiállítás, előadás, koncert, múzeumpedagógiai óra és kézműves-foglalkozás várja a látogatókat. Nyári időszakban a Múzeum udvarában előadóestek, koncertek kerülnek bemutatásra.
Az itt folyó kiváló szakmai és múzeumpedagógiai munkáért a múzeum több szakmai elismerést és kitüntetést is kapott már. 1998-ban elnyertük „Év Múzeuma 1997″ kitüntető címet, melyre a legbüszkébbek vagyunk. 1999-ben a város a „Múzeumpártoló Önkormányzat” kitüntetést kapta meg. 2004-ben pedig Pest Megye Önkormányzata „Pest Megyéért Emlékérmet” adományozott a „Matrica” Múzeum kollektívája részére.

noid-matrica_mzeum_lland_killts

„MATRICA” MÚZEUM
2440. Százhalombatta, Gesztenyés út. 1-3.
Tel: (06-23) 354-591, (06-23) 540-070, (06-23) 359-848
Fax: (06-23) 540-069
E-mail: info@matricamuzeum.hu
Internet cím: http://www.matricamuzeum.hu
Programjainkról, aktualitásokról honlapunkon folyamatosan tájékozódhat!

Nyitva tartás:
Egész évben hétfő kivételével naponta 10-17óráig

RÉGÉSZETI PARK
VISSZA AZ ŐSKORBA

Budapesttől délre, a 6-os út mellett Mezőföld északi csücskében található Magyarország első őskori szabadtéri múzeuma, mely 1996 őszén nyitotta meg kapuit. A százhalombattai „Matrica” Múzeum és a helyi Önkormányzat anyagi támogatásával egyedülálló kezdeményezést valósít meg.
A településnek nevet adó 2700 éves „százhalmok” között – 5 hektár területen – a bronzkorból, vaskorból származó házak, kemencék, melléképületek hiteles rekonstrukciói épülnek. Az ásatásokon feltárt épületek maradványai – cölöplyukak, faldarabok, padlók, tűzhelyek, leszakadt tetőgerendák – alapján régészek, építészek, mesteremberek építik újra a Százhalombattán és vonzáskörében előkerült házakat, melléképületeket.

A Park élő múzeum a vitrinbe zárt világ helyett itt megelevenedik a múlt, a látogató bepillanthat az őskori élet hétköznapjaiba, diákok, felnőttek, családok szakavatott foglalkozásvezetőkkel rendhagyó történelemórákon vehetnek részt. Elidőzhetnek a bronz- és vaskori házak, melléképületek, kemencék hiteles rekonstrukciói között.
A halmok között az őskori élet elevenedik meg. A látogatók nagy élvezettel gyakorolhatják az őskori kézműves technikákat: szőhetnek, fonhatnak, sövénykerítést építhetnek, gabonát őrölhetnek, edényt formázhatnak és bronzkori- vaskori ékszereket készíthetnek.
A közelben termesztett tönkölybúzából kérésre lepényt sütünk, illetve régi korok receptjei szerint készült ételeket kóstolhatnak az ide érkezők.
A Kr. e. 7-6. századból származó halmok alatt a Hallstatt kultúra előkelőségei nyugszanak, akiket haláluk után máglyán elégettek. A hamvakat urnákba vagy előre megépített sírkamrába helyezték. A halomsírmező déli részén szenzációs építészeti leletet, a legépebben maradt halomsírt – 115. számú – a helyszínen, „in situ” mutatjuk be.

Sikerült helyreállítani az eredeti, 2700 éves tölgyfagerendából épített folyosós sírkamrát, ahol a látogató a halomsírban hang- és fényeffektusokkal kísért többnyelvű ismeretterjesztő film segítségével egy addig soha nem látott világgal, a korszak temetési szertartásával ismerkedhet meg.

A Parkban tudományos kutatás, kísérleti régészet, valamint őskori környezeti rekonstrukció is folyik. A látogatókat változatos programokkal, rendezvényekkel, kézműves foglalkozásokkal, játszóházzal, bemutatókkal, családi napokkal, szabadtéri színházi előadásokkal, viselettörténeti bemutatóval, nyári életmódtáborokkal, korabeli étel- és lepénykóstolóval várjuk.
A történelmet, régészetet kedvelőket természetes őskori környezetben fogadjuk gazdag ajánlatainkkal és szolgáltatásainkkal április 1-jétől október 31-ig, hétfő kivételével naponta 10-18 óráig.

Bejelentkezés, illetve szolgáltatások megrendelése a „Matrica” Múzeumban az alábbi címeken és telefonszámokon.

RÉGÉSZETI PARK
2440 Százhalombatta, Poroszlai Ildikó u. 1.
Tel: (06-23) 350-537
E-mail: info@matricamuzeum.hu
Internet cím: http://www.matricamuzeum.hu
Programjainkról, aktualitásokról honlapunkon folyamatosan tájékozódhat!

Nyitva tartás:
Április 1-jétől október 31-ig hétfő kivételével naponta 10-18 óráig.
A „Múzeumi boltban” őskori edény-és ékszermásolatok, képeslapok, magyar és idegen nyelvű videofilmek, diasorozatok, szakmai és népszerűsítő kiadványok vásárolhatók. A Parkban Büfé üzemel.

KÖZLEKEDÉS, MEGKÖZELÍTHETŐSÉG:

A várost kiváló megközelítési lehetőségek jellemzik:

Százhalombatta Budapesttől 30 kilométerre fekszik délnyugati irányban.

Vonattal:
Budapest – Déli pályaudvarról Százhalombatta vasútállomásig, onnan helyi járatú autóbusszal.

Autóbusszal:
Budapest Népligettől Százhalombatta vasútállomásig, onnan helyi járatú autóbusszal.

Budapest – Etele térről Százhalombatta Téglagyárig.

Hajóval:
Budapest Vigadó térről (májustól – szeptemberig hétvégenként)

Komppal – óránkénti kompjárat Százhalombatta és Tököl között.

Egyéni megközelítés
A 6-os főúton és az M6-os autópályán a százhalombattai csomóponti leágazásoknál. Százhalombattán keresse a körforgalmat, és onnan kövesse a jelzéseket.
A városban helyi buszközlekedés is működik.

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*