Ópusztaszer


Ópusztaszer település Csongrád megye Kisteleki Térségében, a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzet közepén, a Tiszától nyugatra található.

A honfoglaláskor Ond vezér és fia Ete vezér telepedett meg itt, akitől a Bor-Kalán nemzetség származik. A nemzetség később itt építette fel monostorát, mely a jelentős egyházak közé tartozott.
1318-ban ez volt Károly Róbert király tartózkodási helye.

A település nevét 1200 körül Scerii néven említette először oklevél. Ópusztaszer előző nevén Sövényháza, a török hódoltság végéig virágzó falu volt.  E találó nevet a sövényből készült, tapasztott házairól kaphatta.

800px-Opusztaszer_054

Az 1800-as években, az elszórtan fekvő tanyák községközpontjában épült fel a kastély, közelében pedig a községháza. Innen 1 km-re az alsó-pusztaszeri, vagy központi major és mindkettőtől távolabb 1925-ben felépült a katolikus templom. Sövényháza falumagja az 1945 után felparcellázott telkeken bontakozott ki, s a környező tanyák lakói az 1970-es évek közepétől kezdtek tömegesen beköltözni a faluba.

800px-Ópusztaszer_Rotunda

A sokunk által már megcsodált körkép története 1891-ben kezdődik. Feszty Árpád egyik párizsi útja során megnézte Detaille és Neuville körképét, a Napóleoni csatát. Ezen felbuzdulva ő is hasonló elképzeléssel állt elő. Elhatározta, hogy ő a bibliai özönvíz történetét viszi vászonra. Felesége megrettent a hír hallatán, hiszen ő is festő volt, tudta mekkora költségekkel jár egy ilyen beruházás. Apósa, Jókai Mór, rábeszélte vejét, hogy az özönvíz helyett fesse meg inkább a magyarok bejövetelét. Ezzel készen is állt az ötlet!

Több festő is beszállt a munkába, mert Fesztyék nem győzték a munkát a vállalt határidőre.
Az író, színész, zenész barátok pedig, míg a festők dolgoztak, muzsikával, komédiával szórakoztatták az éjt nappallá téve dolgozó művészeket.

A körkép megnyitásakor néhány korabeli lap úgy vélte, hogy a látogatók illúzióját fokozná, ha elesett szláv harcosok figurái is megjelennének a terepasztalon. Nemrég ez a korabeli ötlet megvalósult, természetesen elsőrangú szobrászművészek közreműködésével.

Most már mi magunk is sétálhatunk „apáink útján” a terepasztal felett, s eddig soha nem látott közelségből tekinthetjük meg a magyar romantikus festészet legnagyszerűbb alkotását.

De akad itt egyéb látnivaló is! Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban számtalan színes rendezvény részesei lehetünk: Betyártoborzó, Íjásztalálkozó, Szent István nap, Szobori búcsú. Az Emlékpark 2010-es, első rendezvénye: Vince-napi vesszővágás.

Érdemes ellátogatni Ópusztaszerre, mert itt mindig történik valami!Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*