Várgesztes


Várgesztes 17 km-re Tatabányától, a Vértes-hegység észak-nyugati csücskében, a gesztesi vár alatti völgyben meghúzódó település.
E megrontatlan szépségű zsákfaluból csak egy keskeny ösvény vezet a közel négyszáz méter magas Vár-hegyre.

Vargesztes

Légifelvétel a Várról

Gesztest az Árpád-korban valószínűleg a Csák nemzetség kezdte el kiépíteni. Váráról először 1332-ben tettek említést a korabeli okiratok.
A XIV. században több előző vár maradványaira a mai napig fennmaradó gótikus erősséget emeltek. Ez az inkább vadászkastélynak, mintsem erős végvárnak nevezhető építmény csodával határos módon visszaverte a törökök első ostromát. Az 1400-as évek végén II. Ulászló itteni vadászatait említették a krónikák. 1543-ban azonban mégis oszmán kézre jutott, s a hozzá tartozó faluval együtt felégették.

Ennek ellenére a vár épülete még ma is áll. Az 1960-ban megindult régészeti kutatás szolgált alapjául azon vázlattervek elkészítésének, melyek szerint a várépület helyreállítását végezték.

Vargesztes1

A Vár

1730 körül Esterházy József nádor katolikus vallású német telepesekkel népesítette be a hegy lábánál kialakuló új falut, melyet akkoriban Pusztagesztesnek neveztek. Az első tizenhét betelepülő család a leírások szerint május elsején csengettyűszó kíséretében érkezett. Innen tehát a település közszájon forgó német neve, Gestitz. A falu 1917-ben vette fel a Várgesztes nevet.

A Várgesztesi Villapark 125 házból álló üdülőfalu, mely egész évben nyitott kapukkal várja a kikapcsolódásra vágyókat.  A fedett élményfürdő, jakuzzi, szauna, szolárium és játszóház a főépületben kínál lehetőséget a pihenésre, szórakozásra. Továbbá tavasztól őszig kültéri medencék, óriáscsúszdák, szabadtéri sportpályák és grillterasz szolgálja a vendégek kényelmét.

Vargesztes_villapark

A Villapark

Várgesztesen egybefonódik a régmúlt és a mai modern világ.
Izgalmas belekóstolni ebbe a kettősségbe!
Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*