Pécs


Pécs, Magyarország ötödik legnagyobb városa, Baranya-megye székhelye.

A kelta és pannon törzsek lakta vidéken a 2. század elején a rómaiak alapítottak várost Sopianae néven. A település a 4. századra tartományi székhellyé, és a korai kereszténység egyik jelentős központjává vált.
Az ebből az időszakból származó ókeresztény temetői építményegyüttest 2000 decemberében az UNESCO felvette a világörökségi listára.

Pecs

A püspökséget 1009-ben Szent István király, az ország első egyetemét 1367-ben Nagy Lajos király alapította a városban.
Ma is itt működik az ország legnagyobb létszámú egyeteme, közel 34 ezer hallgatóval.

800px-Hungary_Pecs_2005_June_076University

Janus Pannonius Tudományegyetem

Janus Pannonius a magyar humanizmus nagy költője, a latin nyelvű magyar költészet jeles képviselője, a középkori Pécset az ország kulturális, művészeti életének egyik központjává tette.

Pécs két évezredes története során mindig soknemzetiségű település volt.  Az idők folyamán kulturális rétegek rakódtak egymásra, s a nemzetiségek sokszínű hagyományai, értékei ötvöződtek. Magyarok, horvátok, svábok, ma is békében élnek itt egymással.

Ebben a történelmi városban több mint 250 műemlék található. Egész évben kulturális programok sokasága várja az érdeklődőket.
A 150 éves török hódoltság emlékét őrizendőn áll Gázi Kászim pasa dzsámija a város főterén.

800px-Hungary_Pecs

1780-ban Pécs szabad királyi városi rangot kapott Mária Terézia királynőtől. Ezt követően erőteljes polgárosodás, gazdasági fejlődés indult el. Az iparosodás a 19. század első felében jelentősen felgyorsult, a Zsolnay-kerámia, a Littke-pezsgő, az Angster-orgona világhírűvé váltak.

A Szent István téren található Pezsgőház alatt húzódó, Európában a legmélyebb, közel 2km hosszúságú, ötszintes pincerendszer eredete egészen a 14. századig vezethető vissza.

Szőlőfürtökkel díszített római oltár-kő, szőlőindákkal és fürtökkel ékesített bronzlemezes ékszerszekrény, a borok fogyasztására szolgáló kecses formájú üvegpoharak, valamint írásos dokumentumok egyértelműen bizonyítják, hogy Probus császár (276-282) uralkodása idején már folyt a szőlőtermelés Pécsett.

Az 1840-es években nagyjából 1460 hektáron termesztettek szőlőt, s évente 3600 hektoliter bor került a pincékbe.
A borhoz és a gasztronómiához egész sor esemény kapcsolódik, mint például a nagy tömegeket vonzó Pécsi Bordalfesztivál. Az ínyencek is megtalálják itt a kedvükre való nedűt, mivel országos és nemzetközi hírű borpincék nőtték ki magukat a térségben.

Pécs utcáin sétálva feltárul előttünk húsz évszázad történelme, Európa történelmének kulturális egyvelege.
Utunk során megcsodálhatjuk a római kori elődváros nyomait, a 4. századi ókeresztény nekropoliszt, az első magyarországi egyetem épületét, a fallal határolt középkori belvárost, a török dzsámikat és mecseteket, a német polgárházakat, a Dóm épületegyüttesét, a Zsolnay-negyedet, a Káptalan utcai „múzeumnegyedet”, s a skandináv típusú lakótelepet.

Pécs 1998-ban elnyerte az UNESCO Városok a békéért-díját, továbbá 2007-ben harmadik, 2008-ban pedig második lett az Élhető Települések nemzetközi versenyének 75 ezer és 200 ezer lélekszám közötti települések kategóriájában.

A várost 2010-ben Európa kulturális fővárosának választották!

A Kulturális Főváros cím hatalmas fejlesztéseket indított el a városban, a Grupo Milton spanyol ingatlanfejlesztő cég a következő években 100 milliárd forintos fejlesztéseket hajt végre. Több 4 csillagos szálloda, bevásárlóközpont és irodaház épül.

Ugye ezután senkit nem kell meggyőzni arról, hogy érdemes ebben a városban körülnézni?!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*