Diósgyőri vár


A diósgyőri védett gesztenyesor hűs árnyékában végigsétálva érhetjük el Nagy Lajos király egykori kedvenc várát, amelynek jelentősége akkor nőtt meg, amikor I. Lajos Lengyelország trónját is elfoglalta, és Diósgyőr királyi székhellyé vált.
A négysaroktornyos, fényes lovagvárban, Buda és Krakkó között félúton, sokszor hónapokig tartózkodott az uralkodó és udvartartása.
Nagy Lajos király halála után Diósgyőr vára és a hozzá tartozó birtok, a királynék vidéki rezidenciája volt. 1526-ig hat királyné kapta jegyajándékba, köztük Mátyás felesége Beatrix, ezért is emlegették Diósgyőr várát „a királynék jegyruhájaként”.

Napjainkban a Vár kulturális rendezvényeknek, koncerteknek, színházi előadásoknak ad otthont. Falai között Vármúzeum működik, a középkori élethez kapcsolódó látványos kiállításokkal.

TÖRTÉNELMI PANOPTIKUM
A Kazamatában a virágzó középkor életét bemutató Panoptikum tekinthető meg. A nemesek fényűző szórakozását, a lovagi tornát, a középkori vásári forgatagot, Magyar György legendáját, Kassa város címeradományozási ceremóniáját valamint Nagy Lajost nemesei és lovagjai körében, láthatják Közép-Európa legnépesebb történelmi panoptikumában.

TURINI BÉKEKÖTÉS RATIFIKÁLÁSA
Az északkeleti toronyban, Nagy Lajos egykori kandallós szobájában, az 1381-es Turini békekötést megörökítő Panoptikumot tekinthetik meg, amely a király Velencei hadjáratát zárta le.

FEGYVER- ÉS PÁNCÉLTÖRTÉNETI KIÁLLÍTÁS
A Rondellában, a fegyverek és páncélok fejlődéstörténetét bemutató kiállításon a X. századi normann viseletektől egészen a Hunyadiak korában készült, fényes lovagi páncélokig láthatják a Hencz István páncélverő mester által készített másolatokat. A kiállítás különlegességeként két elképzelt várostromba is bepillanthatnak.

VÁRTÖRTÉNETI KIÁLLÍTÁS
Az északnyugati torony tetejéről megcsodálhatják a bükki panorámát, a toronyban pedig megtekinthetik a Vártörténeti Kiállítást, legékesebb darabjával, a teljes egészében helyreállított XV. századi cserépkályhával.

ÉREMVERDE
Az északnyugati toronyban található a királyi éremverde, ahol működő golyóspréssel vagy kézi éremverőkkel saját kezűleg készíthetik el Mátyás aranyforintját vagy Nagy Lajos dénárját.

XVI. SZÁZADI DÍSZÁGYÚ
Az ötszögletű olaszbástyán álló, működőképes ágyú jeles alkalmakkor eldördülő díszlövésének erőteljes hangját, a környékbeli hegyek visszhangozzák.

KRONOSZKÓP
A látcsőhöz hasonló szerkezet segítségével megismerhetjük a vár Mátyás király korabeli állapotát, a reneszánsz királyi palotát.

diosgyori-var

Elérhetőségek:

Diósgyőri vár
3534, Miskolc Vár u. 24.

Nyitva tartás:
május 1. – szeptember 30. 09:00 – 18:00
október 1. – április 30. 09:00 – 17:00

A belépőjegy ára tartalmazza a tárlatvezetést, amely minden óra 15. és 45. percében indul.

Jegyárak:
Felnőtt: 900 Ft
Diák / nyugdíjas: 600 Ft

Információ, csoportos bejelentkezés: 06/46-533-355
E-mail: info@diosgyorivar.hu
Honlap: http://www.diosgyorivar.hu

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*