Siófok


Siófok, Balaton!
Nem csoda, ha mindannyiunknak e párhuzam jut először eszébe.
Ó, azok a gyermekkori nyaralások! Nosztalgiázzunk el egy kicsit, majd ismerjük meg részletesebben is ezt a várost!

A Balaton délről hatalmas kiterjedésű, erdős, mocsaras szegélyű vízfelszíne egy-egy csapadékosabb időszakban áttörte az alacsony homokdombokat, s lecsapolta önmagát. Így a mai Sió vonalán széles, lápos sávot toldott a tóhoz.

292-ben Galerius császár kiirtatta az erdőt, kimélyíttette a Sió torkolatát és fa zsilipgáttal szabályozhatóvá tette a Lacus Pelso (Balaton) vizének kilépőpontját.
Ennek hatására a mocsaras részek kiszáradtak, és máris vonzó településhelynek számítottak.

A tihanyi alapítólevél is említi a folyót, mely innen ered Fok (jelentése: forrás, átbukás) néven. A hasonló nevű kis település is hamarosan előbukkant. A Sió név (kis zuhogó, vízkilépő), a sí, siv hangutánzó igéből ered. A felesleges víz elvezetésére szolgáló árok a malmok mellett.

800px-Balaton

Siófok fejlődése 1816 és 1825 közötti időszakban, Beszédes József munkásságának köszönhetően vette kezdetét, miután a Sió és a Balaton vízszabályozása megtörtént.
1846-ban beindult a gőzhajózás, majd ezt 1861-ben követte a vasút. A végleges, modern zsilip 1863-ra készült el, s egy évvel később már működött a kikötő. A kikötőhöz tartozik a Balaton vízszintjét szabályozó Sió-zsilip.

Az első fürdőház 1878-ban épült, s 1891-ben megalakult a Balatonfürdő Részvénytársaság, mely hamarosan megnyitotta fürdőtelepét. Tenisz-, vitorlás-és távúszóversenyeket rendeztek itt, színházat és lóversenypályát építettek. Hírneve hamarosan nagy patinájú európai üdülőhelyekkel vetekedett.

Siófok szinte egy csapásra vált a budapesti nagypolgárság kedvelt üdülőhelyévé. Az itteni panziók hírességek sorának adtak évről-évre otthont.
A hely szerelmese volt többek között Than Mór, a híres festő, Jókai Mór, Krúdy Gyula, Karinthy Frigyes és a siófoki születésű Kálmán Imre, a Csárdáskirálynő dallamainak szerzője. E híres emberek egykori villáját csodálhatjuk meg az Aranyparton. Kálmán Imre szülőháza ma a város múzeumának ad helyet.
Makovecz Imre több látványos épületet is tervezett, Varga Imre pedig, aki a város szülötte, szobrokat mintázott a közterekre.

Az aranyparti sétányon találjuk az Ásványmúzeumot, mely az ország legnagyobb alapterületű ásványkiállítása.
A plébániatemplomot is érdemes felkeresni, hogy megcsodálhassuk gyönyörű festményeit és üvegablakait.
A Dél-Balatoni Kulturális Központ pedig rangos művészeti események helyszíne, mely épületet több neves szobrászunk alkotása szegélyez.
Bőven van itt látnivaló!

Ma Siófok a Balaton fővárosa. Télen csendes kisváros, nyáron viszont népességének száma a százezren is túltesz. Nem csoda, hiszen tizenhét kilométernyi tópartjának egyharmad részén lassan mélyülő sekély vize  ideális fürdőzőhely.

Szeretünk Siófok!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*