Fertő tó


Annak idején a Fertő tó, mocsaras környékéről kapta magyar nevét. Az osztrákok egy, a partján fekvő kisvárosról nevezték el. Bizony, ennek a lenyűgöző, Sopron közelében fekvő hatalmas tónak csak egynegyede magyar terület. Az osztrák oldal már régen Bécs egyik legkedveltebb üdülőhelye. A közeli Fertőd és Fertőrákos nevezetességei ismert, látogatott uticélok, azonban mi magyarok, ezt a pompás tavat csak manapság kezdjük felfedezni.

Neusiedler_Lake_satellite

A Fertő táj és ennek részeként a 20 ezer éves Fertő tó a világörökségek számát gyarapítja. Ez a csodálatos tó Közép-Európa harmadik legnagyobb állóvize, meglepő, hogy átlagos mélysége csupán másfél méter. A hatalmas alapterületen elterülő állóvíz igen szélsőséges változásokra képes. 1866 és 1869 között teljesen kiszáradt, viszont 1786-ban és 1883-ban másfélszeresére duzzadt. Sokáig nem volt lefolyása, vízmennyisége csupán párolgással csökkenhetett.

Manapság, a 110 éves Hansági-főcsatorna a Rábcával köti össze. Népművészeti emlékeit, kulturális értékeit és rendkívül gazdag élővilágát mindkét országban nemzeti park védi, Magyarország területén a Fertő-Hanság Nemzeti Park.

Ha erre a vidékre utazik, kényelmes cipőben tegye, hogy végigcsodálhassa a tájegység kínálta összes látnivalót.

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*