Seregélyes


Seregélyes története a rómaiakig nyúlik vissza. A magyarok idejében a falu mint királyi birtok működött, ahol a fehérvári vár népe és a királyi lovászok laktak.

1821-ben gyönyörű, klasszicista stílusú kastély épült a településen.
Egy anekdota szerint, ez az épületremek egy félreértésnek köszönheti létét.
1820-ban Bécsben történt, hogy Ferenc, a császár azt mondta Ferencnek a Zichy grófnak: „Jövőre a nagygyakorlatot Fejér vármegyében tartjuk. Hallom szép kastélya van ott. Ott szállok majd meg.”
A gróf ezek után persze nem hagyta annyiban, és egy esztendő múlva már állt is a pompás épület. Később házasság révén Hadik uradalom lett, jelenleg pedig kastélyszállóként működik. Érdemes itt eltölteni néhány kellemes napot, és élvezni a hely ódon hangulatát.SeregelyesZichy-Hadik
A kastély romantikus parkja napjainkban védett természeti kincs. 1976-ban egy fa kivágását követően bukkantak rá arra a vaskazettára és faládára, melyekből XIX., XX. századi,  valamint antik darabok kerültek elő, árulkodva a hajdan itt élők hétköznapjairól.  Ezek a régmúltat idéző tárgyak a székesfehérvári Szent István Király Múzeum tulajdonában vannak, ahol időnként megtekinthetőek.

Aki a nagy nyári melegben utazik ide, annak a közelben fekvő Velencei-tó alkalmat kínál a felfrissülésre.

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*