Gödöllő


A Gödöllő elnevezés, a gida ellető, ged ellető kifejezésből alakult ki. A város fénykorát Grassalkovich Antal idején élte.
Aki ide látogat, feltétlenül csodálja meg a Grassalkovich-kastély méltóságot árasztó épületét, és gondolkozzon el a régmúlt történelmi eseményein. Igen, ez valóban olyan, mint egy időutazás!
A Királyi kastély Mayerhoffer András (1744-1750) alkotása, a magyar barokk építészet egyik legjelentősebb remeke. A bővítést követően végső formáját Ybl Miklós tervei alapján kapta. A pompás épületet a magyar állam koronázási ajándékként Ferenc József és Erzsébet királyné rendelkezésére bocsátotta. A Királyi Kastélymúzeumban 1996 óta látogathatók Erzsébet királyné és Ferenc József korhűen rekonstruált szobái és szalonjai.

800px-Godollo_palace1

Az Erzsébet-parkot, mely ma védelem alatt áll, az erdészet kezdte telepíteni 1898-ban. A királyné szobra mögötti dombot, melyen Szent István méltóságteljes szobra emelkedik, jelképként 63 megye földjéből halmozták fel. Építészeti érdekesség, hogy a parkban emelt barokk Kálvária belseje víztározót rejt.

A kastélytól nem messze található vasútállomás királyi váróterme is Ybl Miklós munkásságának hírnevét dicsőíti.

A magyaros szecesszió stílusirányzat legtehetségesebb követőiből alakult ki a Művésztelep. Az alkotások több más kiállítással egyetemben, a Gödöllői Városi Múzeumban tekinthetők meg. Az ínyencek felkereshetik továbbá a  Méhészeti Múzeumot és az Agrártörténeti Műszaki Gyűjteményt.
A több mint 300 hektáros arborétum többnyire kutatási célokat szolgál, de park jellegű része hétvégente nyitott kapukkal várja az érdeklődőket.

Ezután érdemes ellátogatni a közeli Máriabesnyőre, mely annak idején szintén a Grassalkovich birodalom részét alkotta. A település a XVIII. század óta búcsújáró és zarándokhely. Kegytemplomát a földbirtokos Grassalkovish Antal építtette. Itt találták azt a XIII. századi, csodatévő hírt szerzett, Máriát és a gyermek Jézust ábrázoló szobrocskát, melyet Grassalkovich 1763-ban, brilliánsokkal díszített szekrénykében a főoltárra helyeztetett. E templom kriptája szolgál  a Grassalkovich család végső nyughelyéül.

Amennyiben a kirándulás után úgy érzi, hogy érdemes  ellátogatni Gödöllőre, ajánlja rokonainak, barátainak, ismerőseinek is ezt az uticélt, felhívva figyelmüket a hazai kulturális turizmus jelentőségére.

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*